Foto: Det Kgl. Kunstakademi

Nyt forskningsprojekt i samarbejde mellem Det kgl. Kunstakademi og DTU

Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi og Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Kultur har sammen arbejdet om at lave en komplet livscyklusanalyse, (LCA), på ”Lærlingenes Hus”, som er et gammelt bindingsværkshus på Bornholm fra1887.

Undersøgelsen ser på de forskellige efterisoleringsgrader og istandsættelsesmetoder, man kan anvende, og sammenligner dem med klimaaftrykket fra helt nye bygninger. Projektet har vist, at den mest klimavenlige måde at håndtere ældre byggeri på er – ikke at nedrive – men derimod at restaurere. Undersøgelsen viser, at i forbindelse med restaureringen gives de mest klimavenlige resultater ved, at man benytter de samme materialer, der oprindelig blev brugt ved opførelsen af byggeriet. 

Resultatet kan have en stor impact på, hvordan man tilgår ældre byggerier på. Undersøgelsens tilknyttede lektor Thomas Kampmann udtaler i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsens resultater; ” Vores forskning viser, at det er nødvendigt med et paradigmeskift omkring hele vores tids trend med at rive gamle bygninger ned og bygge nye, ofte ud fra et ønske om at mindske klimabelastningen. Det er nødvendigt at Bygningsreglementet ændres fra ensidigt fokus på varmetab til at tage større hensyn til LCA og levetider i den samlede bygningsmasse.”

Læs mere her.