CV for kunstnere og kreative

Et CV er en oversigt over, hvad en person har gennemgået i sit professionelle liv. Når du ansøger fonde, legater, uddannelsesforløb eller arbejde, skal du næsten altid vedlægge et CV sammen med ansøgningen. Hvor ansøgningen oftest skal beskrive din motivation eller projekt, så skal dit CV kort og præcist fortælle, hvilke professionelle og uddannelsesmæssige erfaringer du har. Det samme gør sig gældende for det CV, du lægger op på din hjemmeside eller som en del af dit online portfolio eller LinkedIn profil – her skal dit CV også kort og præcist fortælle, hvilke professionelle og uddannelsesmæssige erfaringer du har.

Dit CV kan fremstilles på forskellige måder. Fx kan det enten være konventionelt eller kreativt, afhængigt af hvor du skal bruge det. Måske har du også forskellige CV’er til forskellige formål. Hovedbudskabet er dog det samme uanset, hvilken stil og tone du giver dit CV: Det skal være så kort som muligt og præsenteres som en oversigt og ikke som en roman.

 

Sådan opbygger og designer du dit CV

 

  • Begynd dit CV med at opstille dit navn og dine kontaktoplysninger. Du kan også indsætte et portrætbillede, men det er ikke et krav. Hvis du bruger et billede så overvej, hvordan du vil fremstå. Hvis du vælger et konventionelt, vellignende billede, så sørg altid for at billedet er skarpt og i fokus. Hvis du vælger at bruge et utraditionelt portrætformat, kan du vælge et mere visuelt eksperimenterende udtryk.
  • Dit CV skal altid indeholde kategorierne ”Uddannelse” og ”Professionelt virke”. Overvej hvilken liste modtageren skal læse først, og opstil dem derefter i kronologisk rækkefølge, hvor det nyeste står øverst. Det er mest brugt at sætte uddannelse først, fordi det typisk er den korteste kategori.
  • Ud over dit professionelle arbejde kan du også bruge dine andre relevante erfaringer, som f.eks. bestyrelsesformand i foreningen, frivillig i Ungdommens Røde Kors etc.
  • Kategorier: Hvis du fx har udstillet, spillet koncerter eller haft en række udgivelser, så dediker en særlig kategori til dem. Det kan også være kurser, udlandsophold eller andre relevante kvalifikationer, som modtageren skal være opmærksom på.
  • Hvis du har et megt bredt CV, så kan det godt betale sig at udvælge indholdet, hvis du ønsker at målrette det til en bestemt samarbejdspartner eller arbejdsgiver. Det skal selvfølgelig indeholde alt, hvad du er stolt af, men du kan samtidig være strategisk og målrette dit CV, fx ved at fremhæve opgaver inden for de områder, du gerne vil arbejde med fremadrettet.
  • Opstil altid dine lister i kronologisk rækkefølge med den nyeste påbegyndte aktivitet øverst. Hvis aktiviteten er afsluttet eller du allerede ved, hvornår den slutter, så skriv det år den startede og det år, du forventer den slutter. Hvis projektet ikke er afsluttet, så hold slutåret åbent, men placer den stadig efter, hvornår aktiviteten startede.
  • Beskriv dine erfaringer, men gør det kort! Når modtageren læser dine aktiviteter, kan det svært at vide, hvad du præcist har lavet i en specifik stilling eller opgave, hvis du kun skriver jobbetegnelsen. Tilføj derfor minimum én linje, hvor du kort beskriver, hvad du konkret foretog dig, og hvad dine arbejdsopgaver bestod af. Du kan vælge at skrive det i stikord for at gøre det kort.
  • Brug flere forskellige CV´er. Hvis du skal bruge et CV til en ansøgning, så sørg så vidt muligt for at holde det på en side. I en ansøgningsproces skal du vise det bedste, du har lavet, så modtageren hurtigt kan få et overblik over dine erfaringer. Hvis du derimod skal bruge dit CV til din hjemmeside eller LinkedIn profil, kan du inddrage flere erfaringer og bruge CV´et til at holde styr på, hvad du får lavet.
  • Overvej din sproglige stil og dit layout. Din sproglige stil og dit layout kan sige meget om, hvem du er, så overvej hvilken stil, der passer til ansøgningen. Hvis du gerne vil have et CV, der kan bruges i mange sammenhænge, så hold et formelt sprog og skrifttype.
  • Skriv korrekt! Du skal ALTID læse korrektur på dit CV, og du bør også få en anden person til at læse korrektur for dig. Dit CV skal være uden sjusk og sproglige fejl.
  • Skab luft i dit layout. Sørg for at dit CV er nemt at læse for øjet. Brug marginer og linjeafstand til at skabe et let overblik, og sørg for at afsnittene står på linje, så du undgår at forvirre den naturlige læsbarhed.

 

Kreative alternativer og platforme

Det kan være en god idé at bruge kreative formater og platforme til at præsentere dit CV online.

Du kan fx kombinere dit CV med et visuelt portfolio, lydfiler, film eller en digital platform. Du skal blot huske, at det skal hænge sammen med den måde, du gerne vil opfattes. Hvis du ikke er sikker, så stop op og overvej det, inden du fortsætter.

 

Miniguide CV

CAKI miniguide til CV

DOWNLOAD EKSEMPEL

Hvis du er i tvivl om, hvad dit CV skal indeholde, og hvordan et CV kan se ud, så giver vi dig her nogle konkrete retningslinjer som du kan følge:

CV langt

CV kort

CV LinkedIn