Vigtig principiel sejr om arkitekters ophavsret06/05 2016

UBVA og Forbundet Arkitekter og Designere vinder delvist sag om arkitekters ophavsret.

 

UBVA  (udvalget for beskyttelse af videnskabeligt arbejde) og Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD) stævnede i begyndelsen af 2014 Bornholms Regionskommune på vegne af to arkitekter. Kommunen havde udskrevet en arkitektkonkurrence for at få forslag til, hvordan havnen i Hasle på Bornholm kunne moderniseres. Efter arkitektkonkurrencens udløb ”indkøbte” kommunen bl.a. de to arkitekters forslag for herefter at bruge hovedprincipperne i forslaget uden arkitekternes tilladelse. Arkitekterne og UBVA mente, at det var en krænkelse af arkitekternes ophavsret, da ”indkøb” ifølge UBVA’s og FAOD´s vurdering ikke indebærer ophavsretten, men kun de fysiske plancher og modeller mv., som forslaget fremgår af.

 

Det var Retten på Bornholm enig i, hvilket indebærer en vigtig principiel sejr for UBVA og FAOD. Retten mente dog ikke, at der konkret var tale om en krænkelse af ophavsretten, da kommunens projekt ifølge Retten ikke lignede arkitekternes projekt nok.

 

UBVA og FAOD er ikke enig i rettens krænkelsesvurdering og har derfor anket sagen til Landsretten. Vi mener, at sagen er principiel, fordi dommen sender det signal til kommunerne, at de har lov til at udskrive arkitektkonkurrencer og bruge forslagene som ”idebanker” i kommende projekter uden at betale arkitekterne. Hvis det virkelig er rigtigt, vil det ikke have megen værdi, at et ”indkøb” ikke indebærer overdragelse af arkitekternes ophavsret. Det er derfor vigtigt at få sagen prøvet ved en højere instans.

 

Læs resumé af dommen.

 

 

(Foto: Toben Eskerod / FAOD)
CAKI, Kongens Nytorv 1, 2. sal, 1050 Kbh K. Tlf.: 41 88 25 88

Email: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Bookmark and Share